Kako da se pripremiš za skijanje?

Trening

U prethodnom blogu objasnili smo zašto je neophodno provesti bar četiri meseca u teretani pre nego što se posvetiš svojoj omiljenoj zimskoj aktivnosti – skijanju ; i tako pokušali da objasnimo da je skijanje mnogo više od dobre tehnike i još bolje opreme.
Svi vrhunski skijaši pre nego što pristupe trkama Svetskog skijaškog kupa potpisuju ugovor koji kaže: “Svestan sam da moj život može biti u opasnosti”.
Ukoliko si zaista strastveni skijaš, sigurno ti je poznato i ime Hermana Majera? O svom spektakularnom padu za vreme Zimskih olimpijskih igara 1998. kada je izgubio kontakt sa zaleđenom podlogom pri brzini od 120 km/h, Majer je rekao da se osećao kao da mu je glava odrubljena.
No, vreme je da skijaši dobiju konkretne savete!

Pravilno izvođenje vežbi

 

I mada u teoriji znamo da je pravilno izvedena vežba ključ za sprečavanje povreda lokomotornog sistema, kao i da sprečava veliki stres za mišiće, kosti, ligamente i zglobove, prečesto se odlučujemo za liniju manjeg otpora – trening radimo onako kako smo “navikli”, ustaljenom rutinom koju smo postavili sami jer nam je tako najlakše da trening privedemo kraju.
Ne i kada imamo trenera koji će zahtevati besprekoran trening period pre nego što stanemo na stazu!
Koje mišiće ne smeš da zanemariš?

Kvadriceps

Kvadriceps bez sumnje najviše radi kada skijamo. Ovi mišići odgovorni su za dobru poziciju nogu pri skijanju, a što je još važnije – čuvaju kolena od potencijalne povrede.

Zadnja loža i zadnjica

Pri spustu, telo je sve vreme nagnuto napred, a zadnja loža i zadnjica sve vreme rade kako bi stabilizovali telo. Možda je vreme da pojačaš mrtvo dizanje i veslanje?

 

Spoljni i unutrašnji deo butina

Ne zaboravi i na spoljni i unutrašnji deo butina! Aduktori rade nezamisliv posao kako bi skije bile u idealnom položaju, tj. jedna pored druge. Oni stabilizuju telo i pomažu da upravljamo skijama. Kako njih treniramo? Vežbama na abductor i adductor mašini, ali i velikim brojem drugih vežbi sa rekvizitima koje možemo koristiti i van teretane.

Listovi

Pošto su kolena dok skijamo sve vreme savijena, šta nam održava ravnotežu? Listovi! Ok, kako da treniramo listove – pitaš se sada? Pogledaj koje sve vežbe možeš raditi za listove iz sedenja i ustajanja.

 

Leđa i core

Dok su kolena flektirana (savijena), a telo nagnuto napred, leđa daju sve od sebe da telo ostane stabilno. Da bi se kičma zaštitila od povrede, vaš core mora biti savršen. Zato mišićima stomaka i leđa treba posvetiti najviše pažnje jer to su oni delovi tela kod kojih najčešće i ne znamo da imamo problem – dok još veći problem ne nastane.

I za kraj, ali ne i manje važan – laganiji trening za ramena kome se možete posvetiti pri kraju treninga.

 

Male tajne velikih skijaških majstora

I mada često smatramo trening fleksibilnosti i mobilnosti suvišnim i on često gubi bitku pred kardio treningom i treningom snage – za skijanje je jako važan. Veća fleksibilnost mišića smanjiće rizik od povrede zglobova, ligamenata, kostiju i mišića. Istezanjem će se povećati protok krvi u mišićima što će uticati na dostvaljanje više kiseonika i hranljivih materija čime će se ubrzati oporavak mišića nakon vežbanja.
Sve vežbe pravilno ćeš izvesti tek ako se dobro zagreješ. Zagrevanje podiže temperaturu mišića što značajno povećava njihovu elastičnost i omogućava znatno povećanje samog intenziteta treninga.

I još dva tipa treninga neophodna za dobru pripremu skijaša – trening snage i trening izdržljivosti. I dok će te zagrevanje i treninzi mobilnosti i fleksibilnosti čuvati od povreda, treninzi snage i izdržljivosti su ti koji će ti dati energiju i vetar u leđa da na stazi uživaš čitav dan.

 

Pripreme, pripreme…

 

Među našim klijentima mnogo je skijaša i onih koji će to tek postati – sa njima su pripreme za sezonu već počele. U narednim nedeljama prati naš BLOG na kom će se naći još konkretnih saveta koji će te dobro spremiti za trening.
A ukoliko želiš da se za stazu pripremamo zajedno, brinemo o pravilnom izvođenju pokreta i ne zanemarimo nijedan krucijalan mišić – sve što treba da uradiš jeste da nas kontaktiraš i zakažeš BESPLATNI probni trening i savetovanje sa našim trenerima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *