Oceni usluge personalnog trenera već na prvom sastanku

Trening

Oceniti usluge personalnog trenera i njihov kvalitet što ranije je neprocenjivo. Ako kojim slučajem zapadneš u brigu trenera koji ti se na prvi pogled činio odličan, ali posle mesec dana znaš da ti nikako ne odgovara – onda nastaje značajan problem.

Možda ti je onda preteško da odustaneš, možda onda ne možeš da odvojiš vreme da tražiš novog trenera, možda čak ubeđuješ sebe da će period lošeg treninga brzo proći i da će tvoj trener da se odjednom poboljša. Ukoliko padnemo u ovu zamku, može proći više meseci ili čak godina dok ne prestanemo da trpimo osrednje treninge bez ikakvih rezultata.

Upravo kako bismo izbegli da upadnemo u ovu močvaru problema, potrebno je da procenimo usluge personalnog trenera što ranije, čak i pre prvog treninga.

Srećom, kvalitet personalnog trenera možeš oceniti već na prvom sastanku. Ovde ti dajemo jasan prikaz kako treba da izgleda taj prvi razgovor. Ako tvoj potencijalni personalni trener ne ispunjava ovih nekoliko kriterijuma, možda je najbolja stvar da ga potražiš negde drugde.

1. Personalni trener mora da zna tvoje fizičko stanje

Već smo pisali o tome kako da dođeš do finalnog izbora za svog personalnog trenera. Kada je prošao ovaj period istraživanja, sledi prvi razgovor! Prvo i najosnovnije što mora da se desi tokom ovog inicijalnog intervjua jeste da trener upozna tebe u smislu tvoje fizičke aktivnosti i kondicije.

Pusti trenera da vodi ovaj deo razgovora, ali obrati pažnju na koja i kakva pitanja ti postavlja. Personalni trener sa kojim pričaš mora da zna koji je tvoj cilj, ali i u kakvom si fizičkom stanju, kakav trening će ti najbolje odgovarati, da li možda imaš neke zdravstvene probleme ili ograničenja koja će onemogućiti da uradiš određenje vežbe, i slično.

Nemoj se iznenaditi ako ti trener zatraži i krvnu sliku. Dobar personalni trener treba da ima kompletnu sliku tvog telesnog, to jest, zdravstvenog stanja kako bi napravio što bolji i što efektivniji trenažni proces.

Neka od pitanja koja personalni trener može da ti postavi su:

  • Šta želite da postignete treningom?
  • Kada ste poslednji put trenirali?
  • Šta biste rekli na kom nivou kondicije se nalazite?
  • Da li ste naišli na neku vežbu ili vrstu treninga koja vam se posebno sviđaju?
  • Da li imate neke zdravstvene probleme ili povrede koje mogu da utiču na trening?

2. Personalni trener mora da zna nešto i o tvom načinu života

Kako bi tvoj personalni trener mogao da sastavi valjan trenažni proces, potpuno personalizovan tebi i tvojim potrebama, mora imati širu sliku o tvom načinu života. Inače, može da se desi da rezultati izostanu i da se posle nekoliko meseci nađete u onoj močvari problema s početka.

Trenažni proces za nekog ko sedi u kancelariji 8 sati dnevno i za nekog ko svoje vreme provodi u pokretu će biti veoma različiti – trener mora da se prilagodi potrebama svog klijenta.

Nemoj se začuditi ako tvoj potencijalni personalni trener stavlja veliki akcenat na tvoju ishranu. Ključ uspeha treninga nije samo u tome koliko ti se smanjio obim struka ili koliko ti se povećao obim mišića – pravi rezultati stižu samo ako je tvoja ishrana valjana. Upravo zbog ovoga, tvoj personalni trener mora da ima neophodne informacije o tome kako izgleda tvoja svakodnevnica što se tiče ishrane. Ako je trener zaista odličan, takođe ti može preporučiti analizu jelovnika ili personalizovan plan ishrane koji sastavljaju stručnjaci iz te oblasti.

Nakon tvojih odgovora u ovom, ali i prethodnom stadijumu razgovora, personalni trener treba i da ti u širokim crtama objasni kako će sa tobom postići cilj. Naravno, trener treba da priča sa pouzdanjem u sve što govori – što je neko sigurniji u svoj govor, veća je verovatnoća da zaista zna o čemu priča.

Neka od pitanja koja personalni trener može da ti postavi o ovome su:

  • Da li se bavite poslom gde se puno krećete, na terenu ili pak radite u kancelarijskim uslovima gde puno vremena provodite u sedećem položaju?
  • Da li uspevate da dobijete dovoljno sna?
  • Kakav je vaš način ishrane?
  • Da li pored svih obaveza nalazite vreme za fizičku aktivnost, na primer, da li idete stepenicama umesto liftom?
  • Koji je Vaš nivo stresa?

3. Zatraži od trenera više informacije o klijentima sličnim tebi

Nakon pva prva dva dela – gde je na personalnom treneru da se upozna sa tobom – red je da ti preuzmeš inicijativu i zatražiš više informacija o tome kako će te trener dovesti do cilja.

Zatraži od trenera da ti ispriča o klijentima koji su imali isti cilj, a koji su bili slični tebi – sa sličnom konstitucijom, nivoom kondicije, zdravstvenom stanju, životnim navikama. Što ti trener može više reći o svojim klijentima i načinu rada sa njima, jasnije je kakav je kvalitet usluge. Ako trener ne može da odgovori na ovo pitanje, ili ne može ni da ti kaže kakav trenažni program bi tebi odgovarao, to nije najbolji znak.

4. Ti i tvoj personalni trener

Jedan od važnijih aspekata razgovora je upravo da vidiš da li ti personalni trener odgovara kao osoba – usluge personalnog trenera su ipak malo šire od samog treniranja. Opet preuzmi inicijativu i razgovaraj sa trenerom o stvarima koja možda i nemaju direktne veze sa treningom.

Na ovaj način možeš proveriti da li ti energija trenera odgovara, da li ćete se slagati tokom treninga, i da li će atmosfera biti prijatna ili mučenička. Ukoliko se ti i tvoj budući trener slažete kao osobe, trener će sigurno znati na koji način da uoči tvoje probleme i kako da te motiviše.

Svima nam nekad manjka motivacije, ali trener može (i treba) da bude neko ko će te podržati i dati dodatan polet, tako da ti svaki trening bude uspeh. Odličan personalan trener će te dovesti do cilja, a tokom puta će ti pomagati, prilagođavati treninge tvojim potrebama, bodriti te i neće ti dozvoliti da ti motivacija ispari!

5. Merenja, analize i praćenje rezultata

Kao što smo već pisali, jedan kvalitetan personalni trener nikako neće preskočiti inicijalna merenja i analize (koja se dešavaju posle razgovora). Tek posle ovog koraka će programirati trenažni proces i predstaviti ga tebi. Ukoliko ovog koraka nema i trener ti samo preda paket vežbi, taj personalni trener definitivno nije dobar izbor.

Još jedna veoma bitna stvar je da tvoj personalni trener pravi beleške i razvija plan treninga koji će moći da ti predstavi. Neophodno je da tvoj personalni trener ima dnevnik treninga i vežbanja koji će tebi biti dostupan, a u kome će trener razvijati i prilagođavati trenažni proces, kao i pratiti tvoje rezultate. Ovo može biti u formi sveske, dnevnika ili nekog softverskog rešenja – forma zapravo i nije toliko bitna, ali nekakav dnevnik mora postojati.

Usluge personalnog trenera uvek moraju koristiti tebi

Sve u svemu, personalni trener mora da pokaže interesovanje za tebe.

Ni u kom slučaju ne treba da ti preda u ruke paket vežbi ili da te zapostavlja tokom treninga – usluge personalnog trenera su mnogo veće od toga. Pored tvog fizičkog stanja, na inicijalnom razgovoru trener treba da ima široku sliku tvog načina života kako bi napravio kvalitetan i efektivan trenažni proces. Pored ovoga, takođe bi trebalo da može da ti da informacije o tome kako trenira sa klijentima sličnim tebi. Naravno, inicijalne analize i merenja ne smeju da izostanu. Personalni trener mora da ima način na koji će voditi tvoje treninge i pratiti rezultate – to može biti sveska, dnevnik, ili pak neko softversko rešenje.

Na kraju, ti i tvoj personalni trener treba da budete makar malo kompatibilni kao ličnosti da biste zajedno činili jedan pravi mali tim.

Klikom na ovaj link pročitatjte šta naši klijenti misle o nama i možda u njihovoj priči pronađete ono što baš vama treba.

Ukoliko želiš da proveriš da li je neko iz Titan tima idealna osoba sa kojom želiš da treniraš, klikni na baner ispod i zakaži besplatan trening!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *