Kako da izaberem najbolji trening za sebe?

Razno

Odlučili ste da fizičku aktivnost uključite u svoj svakodnevni život? Prvo pitanje – kako da izaberem najbolji trening za sebe?

Čestitamo!

Sledeći korak (ili prvi?) jeste da odaberete pravu vrstu fizičke aktivnosti. Pre svega, ona treba da bude zabavna, zato razmislite – vodite li da provodite vreme napolju ili unutra? Želite li da trenirate sami ili sa nekim? Sve ovo je veoma važno jer je veća verovatnoća da ćete od treninga odustati ukoliko izaberete aktivnosti koje vam ne odgovaraju.

“Šta je cross fit?”

“Kakav je to insanity trening? Čula sam da je super za topljenje masnih naslaga!”

Ovde je vreme da stanete, dok se niste potpuno zbunili i zapitali se – kako da izaberem najbolji trening za sebe, kada o tome ne znam mnogo? 🙂

Ponuda treninga je ogromna, pa nema sumnje da ćete pronaći trening koji vam odgovara, ali sa druge strane postoji i verovatnoća da će kvalitet tog treninga biti doveden u pitanje.

 

Šta se desi kada izaberemo pogrešno?

 

U najboljem slučaju – ništa.

Da, dobro ste pročitali. Ukoliko izaberete trening koji vam se ne sviđa ili trening koji ne umete sami da uradite ili  trening koji ne odgovara vašim ciljevima – nećete videti pomak, razočaraćete se i odustati. I ovo je najmanji problem koji može da se desi. U tom slučaju izgubili ste samo vreme i nešto novca.

Sa druge strane, ukoliko se zaletite i posle tri godine pauze trenirate dve nedelje svaki dan bez posebno napravljenog plana, može doći do preforsiranosti, a onda je verovatnoća da ćete se vratiti treningu veoma mala.

I najgori scenario – povreda.

 

Kako da izaberem najbolji trening za sebe – ovo treba da znaš

 

Za početak – hajde da vidimo gde smo sada. Ovo znači da morate da znate odakle počinjete –  svoju težinu , procenat masti i mišića u telu, našu trenutnu fizičku spremu i zdravstveni status.

Ovo je posebno važno za ljude koji su dugo bili neaktivni, a veoma lako se određuje analizom krvi i testom opterećenja.

Sledeći korak – šta ja želim da postignem? Tek kada jasno definišete cilj trebalo bi da počnete da birate konkretne vrste aktivnosti koje će vas dovesti do cilja.

Okej, rezultati su stigli, znamo šta želimo da postignemo –  izbor treninga je znantno sužen. Sledeće što moramo da se zapitamo je – šta ću voleti da treniram? Jer, ukoliko stavite bokserske rukavice jer ste čuli da se na boksu najbolje mršavi, a shvatite da boks ipak nije prava stvar za vas – sledi novo razočarenje.

Sada nije vreme da se uspaničite

 

Sada kada znate da početak treninga nije samo – ušao sam u teretanu i stao na traku, postoji mogućnost da ćete sebi reći “ove nedelje nemam vremena da se pozabavim svim ovim pitanjima, od sledeće”. I opet ste u začaranom krugu zvanom “ponedeljak koji nikada neće doći”.

Ali imamo dobre vesti – ništa od ovoga ne morate da uradite sami. Stručna lica mogu da isprate ceo proces – od početnog merenja, preko postavljanja ciljeva, do saveta da rukavice za boks možda treba još malo da sačekaju. 🙂

Kako to rade profesionalci? 

 

Zdravlje i bezbednost klijenta su na prvom mestu svakom presonalnom treneru koji zna šta radi. Glavni cilj je uvek – unaprediti zdravlje klijenta. U tom procesu pobrinućemo se da je on zadovoljan, da napreduje i da mu trening prija i fizički i mentalno.

Kako dolazimo do ovoga?

Pre svega, dobro se upoznajemo sa klijentom, saslušamo želje, eventualne prepreke i ograničenja. Merenja i testiranja naša su briga.

Pošto smo saslušali klijenta, izmerili sve parametre za koje znamo da su važni i znamo koji je klijentov cilj i tip treninga – zabava počinje. Kreiramo personalizovan plan treninga i ishrane koji će do poslednje stavke odgovarati klijentovim ciljevima, fizičkoj spremi, slobodnom vremenu i željama.

Ukoliko ste pomislili – baš ovo mi treba

 

Verujemo da ste se u ovoj priči pronašli, ili bar u jednom njenom delu. Znamo da svi planovi često ostanu samo na željama kada pomislimo koliko nam zapravo vremena treba da bismo ih i realizovali. Zato možemo da vam pomognemo.

Klikom na baner ispod prijavite se za BESPLATAN trening koje će vam odgovoriti na pitanje – kako da izaberem najbolji trening za sebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *