Personalni treneri savetuju: Ovo je ultimativni vodič za mršavljenje

Ishrana Razno

Nagomilani kilogrami su problem ogromnog dela populacije, problem koji postaje sve ozbiljniji jer do tačke gojaznosti sve češće dolaze sve mlađi ljudi koji opterećeni pritiscima svakodnevice misle o svemu – osim o svom zdravstvenom stanju, zbog toga smo odlučili da vam predstavimo vodič za mršavljenje.

Estetski problem manji je deo problema, mada ne izgleda uvek tako. Usled prekomerne težine telo se bori sa nizom problema koje mora da reši, što mu ne uspeva uvek, pa će poseta lekaru stići pre ili kasnije. 

A sve je počelo usled lenjosti, velikog broja putovanja i poslovnih ručkova, pa se desilo da naše telo više ne može da čeka ono čuveno “sutra”. 

Vodič za mršavljenje  – pravi start 

Ključ zdravog mršavljenja nalazi se u promeni načina na koji razmišljamo, na koji vidimo sebe i kako organizujemo svoje obaveze. Kada govorimo o tempu kojim je poželjno mršaviti, postoje načini da se proces ubrza, ali čak i instant rešenja mogu da daju rezultat samo ukoliko se prilagodite novom, zdravom ritmu i režimo. 

Odluke i koraci na putu zdravog mršavljenja

Korak broj jedan svakako je odluka. Korak broj dva, kako bi odluka bila sprovedena u delo, mora biti disciplina. Ne govorimo ovde o spartanskim režimima i surovosti u odnosu prema sebi u bilo kom smislu – ali, ni odlučiti se, ni delovati u pravcu promene nije lako. Zato su volja i podrška najvažniji

Promena životnih navika – mršavljenje je proces, a dostizanje idealne težine je samo jedna od stanica u tom procesu. Kada dostignete težinu koju ste zacrtali, počinje borba za održanje zdravih navika koja nekada ume da bude teža od čitavog puta koji ste do idealne težine prošli. 

Postavimo ciljeve – nema motivacije jače od cilja i benefita koji nas tamo čekaju, kada je mršavljenje u pitanju. 

Istrajnost – Plan ishrane – napravljen. Trener – pronađen i rezervisan, trener od poverenja. Nestrpljivi smo i vaga je vaš najbolji prijatelj, ali ne dešava se ništa. Ni prvih dana, ni prve nedelje. Razočarenje i nestrpljivost stupaju na scenu i tada je izuzetno važno istrajati. Potreba za promenama životnog stila nije nastala preko noći, pa ni hroničan umor, glavobolje i višak kilograma neće otići kada na papiru rešite da ih se rešite. Istrajte u odluci i ne postoji mogućnost da rezultati izostanu ukoliko pored sebe imate jaku podršku i stručna lica. 

Podrška – što je problem veći, podrška mora biti jača. Podrška okoline, prijatelja i porodice je ključna u ovim slučajevima. Podrška trenera biće od ključne važnosti kada su motivacija, planiranje i praćenje treninga u pitanju

Zdravo mršavljenje i ishrana

Kada razmišljamo o procesu mršavljenja, prvo što svakome od nas padne na pamet jesu  – dijete. Vodič za mršavljenje nije neki za čarobni štapić koji će nam rezultate doneti preko noći i bez muke. Istina je da postoje takvi planovi ishrane, ali nijedan od njih nije rešenje kada u obzir uzmemo duge staze za koje se spremamo. 

Dijeta zapravo ne bi trebala da bude neraskidivo povezana sa mršavljenjem, jer znači određeni način ishrane, a ne instant rešenje za gubljenje kilograma. Dijeta je, po definiciji, izbalansiran režim koji pomaže organizmu da na, za njega najbolji način, ostvari put do svoje idealne težine, a zatim je uspešno i sa lakoćom održava. 

Mršavljenje više od kilograma nedeljno nije zdravo i nije održivo – u suprotnom, vaš organizam gubi i mišićna tkiva, a ne samo masne naslage i vodu, što može da izazove ozbiljan disbalans u organizmu. 

Izbegavanje šećera – višak šećera su zapravo prazne kalorije koje se pretvaraju u salo. Nalaze se u slatkišima, sokovima, ali i u testeninama i hlebu, pa unos ovih namirnica treba ograničiti. 

Izbegavanje industrijske hrane – hemijski dodaci koji se nalaze u industrijski prerađenoj hrani iritiraju naš organizam i potrebno ih je izbegavati, kad god je to moguće. Najstroža načela savetuju da hranu koju znate da ne možete da spremite kod kuće, ne biste trebali ni da konzumirate. 

Uravnotežen unos masti – kod masti, situacija se razlikuje u odnosu na šećere. Masti nikako ne treba u potpunosti izbegavati. Važan njihov odabir – masti iz mesa, mlečnih proizvoda, ribe i jaja, uvek su dobar izbor. Dobre masti telu će dati osećaj sitosti i energije, zato njihov unos sadrži svaki dobar vodič za mršavljenje.

Koliko često treba da jedem?

Redovni obroci – U toku dijete, bitno je metabolizam dovesti u punu snagu. Ovo se postiže sa više manjih obroka. Doručak je obavezan, jer budi i metabolizam i čitav organizam. 

Brojanje kalorija – da ili ne? – Važno je da obrocima unesete sve hranljive materije potrebne organizmu. Da, manji broj kalorija značiće mršavljenje, ali bitno je da obratite pažnju i na tip kalorija koje unosite. Postoje redukcione dijete koje su zasnovane na unosi jedne ili dve vrste namirnica što nije zdravo za organizam. Zdrava i uravnotežena ishrana podrazumeva unos svih tipova namirnica u optimalnim količinama i laganim obrocima. 

Naravno da je dezert ili hrana koja nije po deklaraciji zdrava ponekad dozvoljena, čak i poželjna. Dajte sebi oduška ponekad, kako ne bi došlo do prejedanja kada dostignemo željenu kilažu.

A suplementi? 

Podeljeni u četiri kategorije, od onih koji su dozvoljeni, preko onih bez jasnog dejstva do zabranjenih za upotrebu, suplementi su “siva zona” mršavljenja. 

Sportski gelovi, napici sa elektrolitima, whey protein i sportske čokoladice spadaju u suplemente koji poboljšavaju performanse. Oni nisu štetni po zdravlje.

Suplementi gvožđa, kalcijuma, vitamin D, multivitamin i probiotik takođe neće naškoditi organizmu. Kreatin, beta alanin, kofein, soda bikarbona i sok od cvekle takođe su dozvoljeni suplementi. 

Ipak, konsultacija sa lekarom ili trenerom neohodni su pre nego što svoju ishranu pojačate nekim suplementom, bez obzira šta kaže vodič za mršavljenje.

 

Zdravo mršavljenje i redovna fizička aktivnost 

 

Lekari i nutricionisti uvek se slažu u jednom – rezultati mogu biti potpuni samo ukoliko izdravu ishranu bude pratio i trening. Sa tim se slaže i naš vodič za mršavljenje. Za balans tela i uma neohodno je redovno kretanje i rekreacija. Redovna fizilka aktivnost ne znači uvek iscrpljujuće i mučne treninge, već aktivnost koja će se lako uklopiti u dnevni raspored.

Takođe, neka ovo bude aktivnost koja vam se neće “smučiti” posle mesec dana. Trening treba da postane deo vašeg života u kontekstu novih, trajnih zdravih navika.

Dolazimo do zaključka da je balans ključ dobrog osećaja, još boljeg izgleda i zdravlja. 

Kako biste njega što lakše i brže postigli –  klikom na baner ispod preuzmite primer jelovnika, za žene i muškarce, koji osigurava siguran start.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *