Zašto je san toliko bitan?

Razno

Kada planiramo svoje dane, životne navike, ishranu i treninge, često nam se dešava da u potpunosti zaboravimo ključni uslov i pokretač gotovo svih dnevnih aktivnosti – odmor. 

Koliko često dozvoljavamo sebi da na uštrb sna odemo u grad sa prijateljima, zadržimo se duže na poslu ili su klinci toliko nemirni da u krevet odlazite daleko posle ponoći?

Koliko često možete da kažete da ste se zapravo, kvalitetno naspavali? I sećate li se koliko ste energije imali za dan koji je usledio? 

Zašto je san toliko bitan?

Kompletan proces spavanja nije jednak od početka do kraja, već je podeljen po fazama. Od dubokog sna, do faze u kojoj se sanja, spavanje je od vitalnog značaja za telo i um. Svaka faza sna igra drugačiju ulogu u pripremanju vašeg organizma za dan koji sledi.

Postoje dva glavna tipa sna:

  • Ne-REM tip se sastoji od tri podfaze sna, od kojih je svaka dublja od prethodne i sve tri faze zajedno traju najduže sat vremena. Tokom ove faze organizam se sprema da utone u san, oči se smiruju ispod kapaka, otkucaji srca se usporavaju i smanjuje se telesna temperatura. Tek poslednja podfaza jeste dubok san. U ovoj, najdubljoj fazi spavanja, moždani talasi su jako spori. Krvni pritisak ide od mozga ka mišićima, obnavljajući fizičku energiju.
  • REM – Nastaje otprilike nakon 70 do 90 minuta od padanja u san, i u ovoj fazi se pojavljuju snovi. Oči se brzo pokreću, disanje je sve ubrzanije, nepravilnije i pliće, broj srčanih otkucaja i krvni pritisak se povećavaju. Tokom ove faze, ruke i noge su potpuno paralisane.

Zašto uopšte postoji REM faza sna?

Naučnici smatraju da su razlog za postojanje REM faze sna neurotransmiteri, naročito serotonin, histamin i norepinefrin koji se gase u toku REM faze, pa možda to vreme organizam koristi za „resetovanje“ receptora.

Postoje li onda načini da se bolje “resetujemo”? Čarobnog štapića nema, ali donosimo vam šest saveta koji bi i te kako mogli da budu od pomoći. Kao kada se zagrevamo za trening, evo kako da se što bolje zagrejemo za san. 

Protokol za bolji san

  1. Nemojte jesti dva sata pre spavanja – kako biste dali organizmu vremena da svari sve što ste pojeli i kako bi se creva umirila i ne bi nam pravila problem da zaspimo
  2. Bez televizora dva sata pred spavanje – zapravo, bez veštačke svetlosti. Na svetlost bilo kog ekrana naš mozak reaguje tako što shvata da dan još uvek nije gotov i luči dopamin, hormon koji nas razbuđuje. U isto vreme, smanjuje se nivo melatonina koji je zadužen za spavanje i biće nam mnogo teže da se umirimo i zaspimo. 
  3. Zamenite ekran knjigom – knjiga treba da bude lako štivo koje će nas opustiti, ne knjiga koja nam je potrebna za ispit ili posao, koja bi nas dodatno opteretila i naterala na razmišljanje o dnevnim zadacima i obavezama. 
  4. Tuširajte se toplom vodom.
  5. Spavajte u zamračenim prostorijama čija je temperatura oko 20 stepeni celzijusa.
  6. Neposredno pred spavanje popijte magnezijum ili čaj od matičnjaka. 

Probao/la sam sve – ne pomaže

Ne gubite nadu kada jedno veče ispoštujete sve stavke protokola, a ne daju rezultate. Kao i sve ostale, i ova navika mora se steći i uigrati, naročito kada imate porodicu ili malu decu čiji se ritam prvi mora ispoštovati. Kada protokol ponovite desetak noći za redom, osetićete da pravi znatnu razliku – zaspaćete mnogo brže, spavaćete celu noć i budićete se mnogo lakše, spremni za sve izazove koji će tokom dana uslediti. 

Naravno, potrudite se da spavate šest do osam sati i da uhvatite bar malo sna pre ponoći kako bi odmor bio potpun. 

Naši klijenti, čija iskustva možete pročitati OVDE poštujući preporuke svojih trenera stigli su do sjajnih rezultata, na šta smo posebno ponosni, a njima zahvalni na poverenju.

Sjajni rezultati: ishrana, trening i san

Ove tri stvari neophodne su za dobre i brze rezultate. Savete za bolji san pročitali ste u ovom blogu. Kada je ishrani i treninzima reč kliknite na baner ispod i prijavite se za besplatan trening . Rado ćemo Vam pomoći na putu do cilja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *