Kako bezbedno trenirati na visokim temperaturama?

Trening

Visoke temperature mogu imati značajan uticaj na naše telo i zdravlje, a nedovoljno znanja o tome nas može dovesti u opasnost pa čak i ugroziti naš život. To ne znači da leti ne treba vežbati već treba znati kako. Treniranje na visokim temperaturama predstavlja izazov i stres za naše telo i zahteva posebne mere opreza.

Koji su rizici treninga na visokim temperaturama?

Visoke temperature mogu izazvati različite probleme u telu i dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, uključujući toplotni udar, dehidraciju, iscrpljenost i sunčanicu.

Toplotni udar

Vežbanje na visokim temperaturama povećava rizik od toplotnog udara, koji se javlja kada telo postane pregrejano i ne može se efikasno rashladiti. To može dovesti do ozbiljnih simptoma kao što su vrtoglavica, mučnina, dezorijentacija, brzi puls i visoka telesna temperatura. U najgorim slučajevima, toplotni udar može biti životno ugrožavajući.

Dehidracija

Vežbanje na visokim temperaturama ubrzava gubitak tečnosti kroz znojenje, što može dovesti do dehidracije. Gubitak tečnosti utiče na ravnotežu elektrolita u telu i otežava rad srca i mišića. Dehidracija može uzrokovati umor, vrtoglavicu, grčeve mišića i smanjenu koncentraciju.

Iscrpljenost

Visoke temperature opterećuju organizam i povećavaju napor tokom vežbanja. To može dovesti do brže pojave umora i iscrpljenosti. Osobe koje se bave intenzivnim fizičkim aktivnostima na visokim temperaturama mogu biti posebno izložene riziku od preopterećenja mišića, povreda zglobova ili drugih sportskih povreda.

Sunčanica

Izlaganje jakom suncu tokom treninga na visokim temperaturama može dovesti do sunčanice. Sunčanica je ozbiljno stanje koje se javlja kada telo ne može pravilno da se rashladi zbog izloženosti suncu. Simptomi sunčanice mogu uključivati jake glavobolje, mučninu, povraćanje, crvenilo kože i gubitak svesti.

Kako stvoriti uslove za bezbedan trening na visokim temperaturama

Evo nekoliko praktičnih saveta koje možete primeniti kako bi bili bezbedni na treningu.

Vežbaj u pravo vreme – tokom vrućih dana, najpogodnije vreme za vežbanje je rano jutro ili predveče. Ovo je zato što su tada temperature najniže, mnogo je prijatnije i manje opterećujuće za telo i mnogo je manji rizik od toplotnog udara. Takođe je manji rizik od sunčanice i opekotina od sunca, manje su gužve na stazama za trčanje ili teretanama.

Prilagodi intezitet i vreme trajanja treninga – trening na visokim temperaturama ne treba biti visokog inteziteta jer sama visoka temperatura je stres za organizam pa bi jak trening mogao škoditi. Umeren trening snage ili kardio trening srednjeg inteziteta koji podrazumeva brzi hod ili lagano trčanje su aktivnosti koje će prijati a neće previše opteretiti organizam.

Obuci se adekvatno- Birajte odeću i opremu koja je napravljena od laganih materijala koje se brzo suše i sprečavaju zadržavanje vlage na koži. Pamuk je uvek preporuka. Zaštitite se od sunca,nosite šešir ili kačket i naočare za sunce. Pravilan izbor obuće je isto tako jako važan,neka patike budu lagane i tanke kako bi stopalo moglo da diše,ne bi se mnogo znojilo i iritiralo kožu.

Odmaraj – Kada treniramo na viskoim temeperaturama izlažemo telo većem naporu nego obično, stoga i oporavak treba biti duži i redovniji. Sem unosa tečnosti i hrane, san je takođe jako važan, i bilo bi poželjno pridržavati se nekih opštih smernica, kao što su odlazak na spavanje pre ponoći, 8 sati sna i spavati u zamrčenoj i hladnoj prostoriji. Za više informacija kliknite ➡ovde i preuzmite besplatan vodič koji će vam dati sve potrebne informacije kako da pravilno oporavite svoje telo i imate dovoljno energije za trening kao i za svakodnevne aktivnosti.

Šta treba uraditi pre, u toku i nakon treninga

Najbitnija stvar u vezi treninga kada su temperature visoke je unos tečnosti. Pravilna hidratacija pre, tokom i nakon treninga ključna je za opšte zdravlje kao i za performanse na treningu.

Pre treninga

Unesite dovoljno tečnosti nekoliko sati pre treninga. Najbolje je piti oko 500ml vode 2-3 sata pre početka treninga. Neposredno pre treninga, popijte još 200-300 ml vode kako biste osigurali adekvatnu hidrataciju pre nego što počnete sa fizičkom aktivnošću.

Tokom treninga

Voda je obično dovoljna za hidrataciju tokom treninga koji traje manje od 60 minuta. Pijte male gutljaje vode svakih 10-20 minuta. Ako vaš trening traje duže od 60 minuta ili ako je veoma intenzivan i izaziva pojačano znojenje, razmislite o unosu elektrolita, posebno natrijuma i kalijuma, kako biste nadoknadili izgubljene minerale.

Nakon treninga

Odmah nakon završetka treninga popijte 400-600 ml vode kako biste nadoknadili gubitak tečnosti tokom vežbanja. Ako je trening bio veoma naporan i trajao duže vreme, možete se odlučiti i za sportski napitak kako biste nadoknadili elektrolite i ubrzali oporavak. Nastavite unositi dovoljno tečnosti tokom ostatka dana kako biste osigurali potpunu hidrataciju i oporavak mišića. Sem unosa tečnosti ,obrok posle treninga je takođe važan i treba biti pun povrća, voća i nekog laganijeg mesa.

Zaključak

Kao što vidite treniranje na viskoim temperaturama se može sprovoditi nesmetano i normalno, pa čak i ako želite da postignete određeni cilj kao što je 👉👉mršavljenje ili poboljšanje forme, ali uz određena pravila koja treba ispoštovati kako ne bi došlo do određenih problema koji mogu da ugroze čak i naše zdravlje.

Ne zaboravite da treniranje na visokim temperaturama predstavlja izazov i stres za naše telo i zahteva posebne mere opreza.

Ako planirate da ovog leta vežbate a niste sigurni kako,zakažite konsultacije i naši treneri će vam rado pomoći i dati sve potrebne informacije kao i preporuke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *