Kako brzo a bezbedno doći do željenih fitnes ciljeva uz pomoć dijagnostike

Razno

Koliko puta ste do sada čuli: “Redovno treniram ali ne vidim rezultate”?

Da li vas ovo obeshrabruje i zašto ne bi trebalo?

Kada želimo da na efikasan i bezbedan način postignemo željene fitnes rezultate, prava dijagnostika je neophodna i znatno ubrzava uspeh.

Zašto je to tako?

Adekvatna dijagnostika 3x povećva šansu da postignete željene rezultate?

Da li ste znali da trening bez plana i nadzora može dovesti do povrede i ne retko do hormonskih poremećaja?

Da li ste znali da je gladovanje jednako štetno kao i prejedanje?

Znamo da sve zvuči poznato ali se i dalje postavlja pitanje zašto iznova i iznova pravimo iste greške. 

Odogovor leži u nedostaku informacija šta se u stvari dešava u našem organizmu,  što možemo saznati uz pomoć dijagnostike.

Šta je dijagnostika?

Većini ljudi je asocijacija za dijagnostiku, neki kompujuter ili aparat  priključen za automobil koji očitava  određene rezultate. Kada nešto nije uredu sa našim kolima mi odemo kod majstora kako bi ih on popravio. Epa zamislite da je taj automobil vaš organizam sa kojim nešto nije uredu, nemate energije, stalno ste umorni, vežbate ali nemate rezultata,  mučite se u skidanju kilograma i sl. Odlazite kod majstora,  on vas stavlja na neki aparat, pronalazi šta je problem, “menja” pokvareni deo i stvar rešena.

Postoje različite metode, alati i testiranja kojima se može  uraditi dijagnostika i naravno nije baš tako lako kao kod automobila (zameniš deo i voziš), već je potrebno više vremena i truda da se problem reši, ali je ključno ako želimo da postignemo rezultat.

3 stvari za koje je važno raditi dijagnostiku

Evo 3 najvažnije stvari koje treba proveriti kada imamo određeni problem, i želimo da postignemo željeni cilj.

Provera telesnog sastava i funkcionalnosti

Jedna od prvih stvari koju treba uraditi kada krenemo da treninramo ili zacrtamo određeni cilj, je merenje telesnog sastava.

Merenje telesnog sastava znači provera koliko imamo kilograma, koji nam je procenat masti, kolika nam je mišićna masa, koji su nam obimi a poželjno je i napraviti par fotografija posebno ako nam je cilj gubitak kilograma.

Ovo merenje ne zahteva puno vremena i može se odraditi u većini fitnes klubova kao i medicinskim ustanovama a pomaže u boljem postavljanju ciljeva i praćenju progresa.

Za merenje telsnog sastava se najčešće koriste metode bioimpednace (vaga) ili kaliper– kojim se mere kožni nabori.

Šta uopšte znači biti funkcionalan?

Biti funkcionalan znači da smo sposobni da uradimo određeni pokret bez bola, asimetrije, limitacije ili kompezacije. U prevodu da li smo pri nekim pokretima limitirani i da li pri tim pokretima osećamo bol ili neku nelagodnost.

Ova vrsta provere je od ogromne važnosti jer direktno utiče na trening program i vrstu treninga, i čuva nas od eventualne povrede. 

Postoji puno testova funkcionalnosti, a jedan od napreciznijih je FMS(Functional movement screening). Testiranje funkcionalnosti je nešto što se može odraditi i samostalno ali je prisustvo stručnog lica uvek preporuka.

Provera fizičkog stanja i sposobnosti

Kako bi se napravio adekvatan program treninga i efikasno i bezbedno postigao određeni cilj, neophodno je znati fizičko stanje osobe. Određenim testovima utvrđuje se koliko je neko snažan i izdržljiv i od toga zavisi kako i na kom intezitetu će osoba trenirati. Najčešći testovi snage gornjeg i donjeg dela tela su čučanj i benč pres, a neki od testova izdržljivosti su Kuperov test i Rokport test. Ova vrsta testiranja  je nešto što podrazumeva prisustvo stručnog lica, tako da nije preporučljivo niti bezbedno to raditi u sopstvenoj režiji.

Testiranje metabolizma

Ajde da prvo razumemo šta je uopšte metabolizam.

Metabolizam obuhvata sve biološke procese koji pretvaraju gorivo iz hrane u energiju koja je potrebna našem telu da preživi. Jednostavno rečeno, to je proces kroz koji sagorevamo kalorije. To je najvažniji biološki proces jer pruža stalno snabdevanje energijom potrebnom za pokretanje naših telesnih aktivnosti i svih funkcija koje nas održavaju živim.

Testiranje metabolizma je ubedljivo najvažnija provera kao i najprecizniji način da saznamo u kom stanju je naš organizam. Ovom metodom za samo 20 min dobijamo podatke koliko je metabolizam brz ili spor, kakvo nam je ćelijsko zdravlje kao i kako naša pluća i srce rade.

U prevodu, koliko puta nedeljno, koju vrstu treninga, na kom intezitetu tj. pulsu trebamo trenirati, i kako se trebamo hraniti, kako bi popravili zdravlje, bili u boljoj kondiciji, izgubili kilograme ili imali više energije.

Verovatno se pitaš kako ja za to nisam čuo ako je tako dobro?

Odgovor leži u tome što je oprema za metaboličko testiranje skupa, i košta u desetinama hiljada eura što je za većinu fitnes klubova i manjih zdravstvenih institucija nedostupno, pa se o ovoj vrsti testiranja i njenoj važnosti malo priča.

Merenje metabolizma je skroz bezbolno i može ga uraditi svako, ne vezano za godine i fizičko stanje. 

Rezultati koje dobijete ostaviće vas bez daha i uštedeti mnogo vremena i novca koje ćete verovatno potrošiti na razne dijete i treninge. 

Formula za rezultat

Kao što vidite trenirati bez dijagnostike je trenirati napamet, posebno ako smo neko ko nema previše iskustva u vežbanju, ima neki zdravstevni problem ili neki veći fitnes cilj. U prevodu  gubljenje vremena, novca i živaca a često i ugrožavanje zdravlja.

Zato vas ponovo podsećam da je metabolizam ključna biološka funkcija koja ima dubok uticaj na naše zdravlje i kvalitet života. Ako želimo da budemo zdravi, imamo energije ili se rešimo viška kilograma, imperativ je da imamo optimalan nivo metabolizma. U prevodu metabolizam je presudan za naše zdravjle i direktno utiče na to koliko dugo i koliko kvalitetno žemo živeti. 

Rešenje

Ako postižete rezultat sporije od očekivanog, neko ste ko voli da radi stvari koje imaju smisla i imate jasan cilj koji želite da postignete brže ali na zdrav način, mi u Titanu imamo rešenje.

Od nedavno prvi i jedini u Srbiji radimo testiranje metabolizma pomoću PNOE metaboličkog analizatora koji je najpouzdanija klinička metoda trenutno u svetu. Za samo 20 min dobićete 23 parametra koji pokazuje kako vaš metabolizm, srce, pluća i ćelije rade, kao i detaljne smernice kako da se hranite, kako i koliko da trenirate kako bi povratili svoje zdravlje i postigli željeni cilj.

Popunite kontakt formu ispod i zakažite vaše testiranje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *